Social Impact

Er was eens ‘Goed doen voor een ander’.

Stel: je kan vanaf morgen jouw hele leven opnieuw indelen. Wat ga je dan doen? Los van of het realistisch of haalbaar is. Dit vroeg ik mezelf af toen ik ongelukkig was en me eenzaam voelde. Het was in een periode waarin ik na 19 jaar ondernemerschap een keerpunt in mijn leven bereikte. Hoe dat kwam? ‘Carrière maken’, was mijn drijfveer om gelukkig te worden. Wat uiteindelijk niet de juiste motivatie bleek te zijn. Achteraf heb ik nooit nagedacht over ‘Waarom’ ik deed wat ik deed.

Mijn naam is Edward Molkenboer, oprichter van Tell to Inspire. Welkom in het verhaal over de zoektocht naar mijn ‘Waarom’. Met als doel anderen motiveren – in het nadenken over – én vertellen van hun ‘Waarom’ …


Het begin

13 januari 2016 richtte ik Stichting Goed doen voor een ander op, met als missie: ‘mensen stimuleren om elkaar te helpen’. Om dit te ervaren heb ik me als oprichter een week dakloos gemaakt. Wie zou mij helpen wanneer ik zonder eten, geld of slaapplaats om hulp vroeg? Ik sliep bij verschillende daklozen opvangcentra en maakte de ‘harde kant’ van de maatschappij mee. Maar ook de sociale kant. Zo gaven mensen eten en boden vreemden een slaapplaats aan. Na deze ervaring besloot ik mijn werk op te geven. Zo creëerde ik focus om mijn missie te volbrengen. Dit was de start van een uitdagende periode.

De mentor

Na de zwerftocht gaf mijn mentor (Henk van Cann) het boek ‘The Starfish and the Spider’. Een boek dat gaat over de kracht van organisaties zonder leider. Het omschrijft de rol van de mens als ‘katalysator’, die methodes ontwikkelt om de wereld te veranderen. Methodes die schaalbaar zijn, zodat iedereen deze kan uitvoeren. Na lezen van het boek wilde ik als ‘katalysator’ een methode testen. Ik wilde ervaren of ik in staat was, om wereldwijd mensen te stimuleren elkaar te helpen.

Wereldwijd (methode 1)

Zo kwam het dat ik in 2017 de oproep deed, om op 13 januari wereldwijd een ‘Act of love’ uit te voeren. Met daarbij de vraag, om dit op een Facebook pagina te delen. Deelnemers uit 31 landen hebben die dag honderden mensen geholpen.

Buurtestafette Koffieschenken (methode 2)

Een periode volgde waarin ik veel alleen was en me steeds eenzamer voelde. Het lot zorgde ervoor dat ik in contact kwam met eenzame ouderen in verzorgingshuizen. Gedreven door mijn missie ontwikkelde ik een methode om ze te helpen. Ik vroeg of mensen vier uur van hun leven wilden doneren door koffie te drinken met eenzame ouderen. De eerste keer voor twee uurtjes alleen. De tweede keer gaat iemand mee, die neemt het over en zoekt ook een opvolger. Zo blijven eenzame ouderen als in een estafette bezocht worden. Duizenden mensen melden zich aan om de methode uit te voeren.

Inspirerende verhalen (methode 3)

Tijdens het koffiedrinken ontdekte ik dat ouderen een bron waren van inspirerende verhalen. Zo besloot ik om de verhalen te publiceren in een boek. Om dit te realiseren werkte ik met de methode van zelfsturende teams. Bestaande uit een oudere, een schrijver en fotograaf. Het begon met een oproep aan schrijvers om koffie met ouderen te drinken en de vraag te stellen; ‘Wat kan ik van u leren?’. Hieruit zijn 50 verhalen geselecteerd. In een paar maanden hadden ruim 150 personen samen het boek gerealiseerd.

Elkaar helpen (methode 4)

Als spreker werd ik gevraagd voor lezingen. Zo kwam het dat ik als oprichter van Goed doen voor een ander een Tedx talk gaf. Tijdens deze lezing liet ik Mevrouw Van Huis op het podium komen, een eenzame dame (98) die tien jaar geen bezoek had gehad. Ik vroeg het publiek te helpen, door een afspraak met haar te maken. Binnen een week was voor een heel jaar haar agenda gevuld.De worsteling

De methodes en verhalen kregen succesvol bekendheid in Nederland. Ik verscheen namens de stichting in tv-programma’s, werd online en in kranten gepubliceerd. Hierdoor ontstond de vraag naar een stichting met een operationeel leider. Juist het tegenovergestelde van wat ik wilde bereiken. Ik zonderde mezelf af en besloot om te zoeken naar een andere uitvoering van mijn missie.

Bewustwording

Door mijn lezingen werd ik me bewust dat je als spreker een ‘katalysator’ bent. Door vertellen van verhalen zijn sprekers in staat om de wereld te veranderen. Verhalen inspireren. Ze zorgen voor verbinding, inzicht en zetten aan tot actie.

Tell to Inspire

Zo ontstond het idee van een podium waarop sprekers inspirerende verhalen vertellen. Waarbij elk verhaal 13 minuten duurt en het publiek gevraagd wordt om social impact te maken. Een methode die exact aansluit op mijn levensmissie. Juli 2019 vond succesvol het eerste event plaats onder de naam ‘Tell to Inspire’.

De vriend

Een vriend (Hans Oranje) volgde alles al jaren en vroeg, ‘Ed, Waarom doe jij wat je doet? Wat is nu jouw Waarom?’ Hij gaf mij het boek ‘Begin met het waarom’. In dat boek staat dat ieder zijn geloof in iets, vertaald wordt naar zijn ‘Waarom’. Dat de ‘Hoe’ de acties zijn om dit geloof te realiseren en het ‘Wat’ de resultaten van deze acties zijn. Sinds 2016 kreeg ik steeds meer inzicht in mijn ‘Waarom’. Maar na lezen van het boek werd dit helderder dan nooit tevoren. Nu is het tijd om mijn geloof verder te realiseren. Lees maar hoe …

Wat? (Missie Tell to Inspire)

‘Mensen inspireren én stimuleren om elkaar te helpen’.

Hoe? (Visie)

Door te inspireren is iedereen in staat om de wereld te veranderen. Vanuit Tell to Inspire Events bieden we hier een podium voor. We stimuleren om elkaar te helpen, door sociale initiatieven te verbinden aan onze events. Met onze Tell to Inspire Academy geven we workshops en trainingen ter ondersteuning.

Tijdens elk event staan sprekers op het podium met als thema ‘Dit ben ik echt’. Elk verhaal beantwoordt de vraag: Wie is de persoon achter het verhaal? Het is een mix van persoonlijk verhalen, met daarin een waardevolle boodschap. Een podium voor iedereen die wil vertellen welke uitdagingen er persoonlijk overwonnen zijn. Met als afsluiting een waardevolle (levens) les voor het publiek. De sprekers worden afgewisseld met dansers, talentvolle muzikanten en cabaretiers.

Social impact

Vast onderdeel van ons event is social impact maken. Onderstaand zie je hoe we dit in november 2019 gedaan hebben …

Dé methode:
Tell to Inspire
Social Impact Tour

En toen … stond ineens de wereld op zijn kop vanwege het Coronavirus. Nog voordat het virus Nederland bereikte, bedacht ik dat er vast behoefte zou zijn aan inspiratie. Juist in een tijd waarin we verlangen naar verbinding. Toen heel Nederland ‘in lockdown’ ging, besloot ik om direct aan een methode te werken die hierin zou voorzien. Zo is de Social Impact Tour ontstaan, welke is gestart in Amsterdam en landelijk uitgebreid wordt.

De methode werkt als volgt: met een team hebben wij een event gecreëerd. Alle kennis over dit event dragen wij over aan teams in andere steden.

De rol van mens als ‘katalysator’

Met de tour verwacht ik mijn methode gevonden te hebben die schaalbaar is. Waarbij elke team een rol heeft als ‘katalysator’ en daarmee zelf de wereld kan veranderen.

Per stad worden teamleden gezocht die willen bijdragen. Hiermee wordt de methode gedeeld voor realisatie van het event. Zodat elk event op zichzelf staat en er een organisatie ontstaat zonder leider. Met als doel op 13 januari 2029 een wereldwijde dekking. Waarvan 13 landen verdeeld over alle werelddelen. Vanwege deze ambitie heb ik besloten om Stichting Goed doen voor een ander te beëindigen. Zodat ik mij kan focussen op Tell to Inspire.

‘Waarom’ op 13 januari 2029?

Op die dag heb ik exact dezelfde leeftijd als mijn vader, toen hij kanker had.

Toen hij dit op 13 januari hoorde was zijn eerste reactie, “Shit, dan kan ik geen opa worden.” Zeven weken later is hij op zijn 54-ste begraven. Mijn vader was nog niet klaar voor zijn dood. Zo wilde hij nog meer van betekenis zijn, bijvoorbeeld als opa.

Waarom ik nu doe wat ik doe? Ik wil op mijn 54-ste kunnen terugkijken op iets wat van betekenis is. Namelijk Tell to Inspire als methode, waardoor vele mensen weer van betekenis zijn voor anderen. Zodat zelfs na mijn dood, Tell to Inspire de wereld blijft inspireren. Ter ere van mijn vader.

En pa, ik weet dat je nu mee leest … “Bedankt voor de inspiratie die jij me geschonken hebt. Ik hou van je.”


Tell to Inspire in je eigen woonplaats?

Meld je aan voor één van onze Zoomsessies, dan delen we met liefde onze methode met je.

Mijn vader heeft me geleerd dat het leven fantastische momenten heeft.
Laat we deze samen creëren.

Met inspirerende groet,
Edward Molkenboer


Initiatiefnemer Tell to Inspire Social Impact Theatertour. Het initiatief waarbij de eventbranche zijn krachten bundelt voor de wederopbouwperiode.

0 reacties op “Er was eens ‘Goed doen voor een ander’.

Geef een reactie

Spring naar toolbar